Recent Posts

wtorek, 18 czerwca 2013

Tarta z łososiem i pomidorami



Szybka Tarta (Pascala) z wędzonym łososiem i pomidorami. Jak nie macie pomysłu na obiad czy kolację to polecam tę tartę. Przepis na 4 osoby.

Składniki:
200 g gotowego ciasta francuskiego
5 jajek
100 ml śmietana 30%
3 średnie pomidory
150 g łososia wędzonego
szczypiorek
185g mozzarelli
masło (do posmarowania formy)
mąka (do posypania ciasta)
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160°C (termoobieg) lub 180°C (góra-dół).
Pomidory sparzone, zahartowane, bez skórek, bez gniazd kroimy w kostkę i odkładamy na bok. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę szczyptę soli i pieprzu. Całość należy dokładnie wymieszać najlepiej trzepaczką do uzyskania jednolitej masy i odstawić na bok.

Formę do tarty smarujemy masłem od środka. Schłodzone ciasto francuskie delikatnie należy rozwałkować z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być cienkie). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Za pomocą wałka usuwamy wystające brzegi ciasta.
Na cieście rozkładamy na przemian łososia, pokrojoną w plastry mozzarellę  i wszystko posypujemy szczypiorkiem. Dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem (nie przesadzać z solą bo łosoś wędzony jest dość słony), zalewamy mieszanką jajek i śmietany.
Tartę pieczemy przez około 20-25 min (aż do całkowitego ścięcia się jajek).

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.