Na ten przepis natknęłam się w gazecie i postanowiłam, że spróbuje. To było mój pierwszy raz jeśli chodzi o rolady
i nawet całkiem nieźle wyszło.
Składniki:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
3 i 1/2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 płaskie łyżeczki żelatyny
2 i 1/2 szklanki śmietany 30 %
2 torebki cukru waniliowego
1/2 tabliczki posiekanej czekolady
Przygotowanie:
Biszkopt
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru. Białka ubić, dodać do masy żółtkowej. Dodać mąkę, łyżkę kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać łopatką. Ciasto równomiernie wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 175°C. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę, usunąć papier
i delikatnie zwinąć w rulon.
Krem
Żelatynę namoczyć, a gdy spęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej (to spowoduje, że nie będzie grudek).
Ubić 2 szklanki śmietany z resztą cukru i cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami kakao Połączyć z żelatyną. Biszkopt rozwinąć, posmarować kremem i posypać czekoladą. Ponownie zwinąć i schłodzić przez około 4 godziny.
Resztę śmietany ubić z drugim cukrem waniliowym i pozostałym kakao. Gotową masą udekorować wierzch rolady.
Smacznego!

0 komentarze:
Prześlij komentarz