Recent Posts

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Kluski kładzione


Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci. Dziś polecam Kluski kładzione z wody. Przepis mojej teściowej najlepiej jak dla mnie smakują z okraszona cebulką, boczkiem i odrobiną Vegety.
Nie podam Wam dokładnych proporcji składników ponieważ wszystko biorę na oko. Składniki są takie jak na placki ziemniaczane tylko gęściejsze ciasto. Kluski robione były z młodych ziemniaków.

Składniki:
ziemniaki
mąka pszenna
jajka
sól i pieprz

Ponadto
osolona woda
drewniana łyżka
cebula, boczek, odrobina Vegety.

Przygotowanie:
Ziemniaki ścieramy na tarce. Dodajemy jajka, mąkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto powinno być dość gęste (gęściejsze niż na placki ziemniaczane) tak aby nie uciekało z talerza. W garnku zagotowujemy wodę. Przygotowane ciasto porcjami przekładamy na talerz i za pomocą drewnianej łyżki delikatnie odcinamy kawałki ciasta (kluseczki) i wrzucamy do gotującej się wody. Kluseczki po wypłynięciu gotujemy przez 2-3 minuty i wyciągamy.
Cebulę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gotowe kluseczki posypujemy okraszoną cebulką i boczkiem i posypujemy odrobiną Vegety.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.