Recent Posts

wtorek, 18 czerwca 2013

Muffiny z borówkami


Jagód jeszcze nie ma ale są za to borówki amerykańskie równie smaczne co nasze jagódki. Kiedy zrobiłam te muffiny i poczęstowałam nimi pewną 5-latkę usłyszałam tylko jedno '...oooo babeczki ze zgniłymi jagodami..'.:). 
Wszystkie składniki mieszamy ręcznie mikser nam nie jest potrzebny.

Składniki:
350 g mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
1 jako
1/2 szklanki mleka
1 szklanka jagód lub borówek
brązowy cukier do posypania

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. 
Cukier i cukier waniliowy łączymy z jajkiem, do tego dodajemy olej, mleko i dokładnie wszystko mieszamy. Mąkę łączymy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Wszystkie składniki należy delikatnie połączyć łopatką, aż do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy 1 szklankę jagód lub borówek i wszystko łączymy.
Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami nakładamy ciasto, a wierzch ciasta posypujemy brązowym cukrem (muffinki będą miały słodką chrupiącą skórkę). Pieczemy w 180°C przez około 15-20 minut.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.