Recent Posts

niedziela, 16 czerwca 2013

Ciasteczkowe rogaliki


Szperając w necie napotkałam na tę stronę http://www.joyofbaking.com/madeleines.html, a tam na przepis na słodkie Magdalenki (Madeleines).
I o to co mi wyszło. Może nie wyglądają jak prawdziwe, ale za to jakie pyszne. Ja je nazwałam Ciasteczkowe rogaliki.

Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
2 łyżki brązowego cukru
1/2 szklanki masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
aromat waniliowy lub sok z cytryny


Przygotowanie:
Jajka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Masło roztopić. Do ciasta dodać aromat waniliowy lub sok
z cytryny, sól, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać łopatką.
Do roztopionego masła dodać kilka łyżek ciasta i dokładnie wymieszać (ułatwi to połączenie się masła z resztą ciasta). Tak przygotowane masło dodawać po trochu do reszty masy mieszając dokładnie łopatką.
Masę należy schłodzić około 1 godziny.
Do tych ciastek użyłam gotowej formy sylikonowej w kształcie rogalika. Ciasta należy piec około 8-10 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.