Recent Posts

piątek, 21 czerwca 2013

Jajko w koszulce


Pomysł na weekendowe śniadanko. Wydaje się trudne w przygotowaniu, a  w rezultacie jest całkiem proste. Za pierwszym razem nie zawsze wychodzi idealne, ale kto nie próbuje ten nie zyskuje... Oryginalnie jajko po benedyktyńsku powinno podawać się z sosem holenderskim, ale i bez sosu jest równie smaczne.

Składniki:
jajko
garnek z wodą
tosty
sól i pieprz
ręcznik papierowy

Przygotowanie:
Do niedużego garnuszka wlać do połowy wodę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień tak aby woda lekko bulgotała. Jajko wybić do małej miseczki. W garnku z wodą zamieszać drewnianą łyżką tak aby powstał wir. Do wirującej wody delikatnie wylać jajko i gotować 3 minuty. Po ugotowaniu delikatnie wyjąć jajko i osączyć na ręczniku papierowym.
Tosty opiec, położyć na nie jajko i doprawić solą i pieprzem.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.