Recent Posts

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Sernik nowojorski (New York Cheesecake)


Bardzo prosty w przygotowaniu, a do tego mało słodki i bardzo smaczny. Mnie smakował dodatkowo
z kwaskowym dżemem z czerwonych porzeczek domowej roboty.

Składniki:
Na spód
150 g herbatników
100 g masła w temp. pokojowej

Masa serowa
700 g serka typu Mój ulubiony
1/2 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka otarta z 1 średniej cytryny

Na wierzch
450 ml kwaśnej śmietany 18%
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Opcjonalnie dżem porzeczkowy 
Tortownica około 23 cm

Przygotowanie:
Pokruszone herbatniki połączyć z masłem do uzyskania wyglądu mokrego piasku i wysypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Serek typu Mój ulubiony zmiksować z jajkami, skórką z cytryny, ekstraktem waniliowym i cukrem do uzyskania puszystej masy. Wylać na przygotowany wcześniej spód i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180°C przez około 1 godzinę (aż ser stanie się lekko złotawy).
Po upieczeniu sernik należy wyjąć z piekarnika (nie wyłączaj piekarnika) i pozostawić do wystygnięcia na około 15 minut.
Śmietanę wymieszaj z cukrem i ekstraktem waniliowym, rozsmaruj staranie na wierzch sernika w staw do piekarnika na około 12-15 minut.
Sernik należy zostawić do całkowitego wystudzenia i najlepiej wstawić do lodówki.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.