Składniki:
Ciasto
2 szklanki mąki
1 szklanka kwaśniej śmietany 18%
1 margaryna
1 cukier waniliowy
Nadzienie - powidła lub marmolada
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem. Zagnieść ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować cieniej jak na pierogi i w miarę możliwości uformować prostokąt. Na kraj ciasta nałożyć pasek marmolady o szerokości 1 cm. Kawałek z marmoladą złożyć 2 razy i odciąć nożem od reszty ciasta. Poporcjować na kawałki, każdy delikatnie naciąć nożem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układając z każdego ciasteczka zrobić półksiężyc - tak aby nacięcia się otwarły.
Piec 30-35 minut w nagrzanym piekarniku do 180ºC. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

0 komentarze:
Prześlij komentarz