Recent Posts

wtorek, 8 kwietnia 2014

Cynamonowe bułeczki



Zawijane, słodkie drożdżowe bułeczki z dodatkiem cukru i cynamonu. W sam raz na śniadanie lub do kawy. Autorem przepisu jest włoska blogerka Laura Vitale. Przepis na 14-16 bułeczek.

Składniki:
1 paczka suchych drożdży 7g lub świeżych około 25g
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki ciepłej wody
1/4 łyżeczki ekstrakstu waniliowego
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki roztopionego masła
4 szklanki pszennej mąki
1/4 szklanki roztopionego masła (do posmarowania bułeczek przed pieczeniem)

Nadzienie:
1/3 szklanki  miękkiego masła
3/4 szklanki cukru brązowego
1 i 1/2 łyżki cynamonu

Ponad to:
Cukier puder do posypania lub lukier.

Przygotowanie:
Najpierw zaczynamy od przygotowania rozczynu. W miseczce łączymy ze sobą ciepłą wodę z 1 łyżeczką cukru i suchymi drożdżami. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Za pomocą miksera dokładnie łączymy se sobą jako, mleko, sól, resztę cukru i masło. Następnie dodajemy 2 szklanki mąki, wyrośnięte drożdże i ekstrakt waniliowy. Składniki dokładnie łączymy na wolnych obrotach do momentu połączenia się mąki. Po tym czasie dodajemy kolejne 2 szklanki mąki
i miksujemy na średnich obrotach tak długo aż uzyskamy gładkie ciasto.
Gotowe ciasto wkładamy do dużej miski wysmarowanej olejem i przykrywamy najlepiej folią spożywczą pozostawiając w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości około 2 godz.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, należy je rozwałkować na grubość około 1,5 do 2 cm. Ciasto smarujemy miękkim masłem a na nie wysypujemy mieszankę cukru i cynamonu. Ciasto należy zwinąć w ciasny rulon i  pokroić na 14-16 równych kawałków. Bułeczki układamy w blaszce wysmarowanej masłem. Bułeczki jeszcze muszą urosnąć więc przykrywamy je folią i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wierzch bułeczek smarujemy roztopionym masłem i wkładamy je do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Bułeczki pieczemy przez 30 minut.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.