Recent Posts

wtorek, 15 kwietnia 2014

Lazania


W sam raz na sobotni obiad. Popularna włoska potrawa wygląda skomplikowanie, ale wbrew pozorom nie jest w cale tak trudna do zrobienia. Wystarczy kilka podstawowych składników i o to Lazania :). 

Składniki:
Farsz:
500 g mielonego mięsa wołowego
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 i 1/2 łyżki cukru brązowego
oregano, bazylia,
sól, pieprz
1 łyżka oleju

makaron typu lazania wcześniej lekko podgotowany
tarty ser około 150-200 g do posypania wierzchu lazanii

Beszamel:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
2 szklanki mleka
biały lub czarny pieprz
sól
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Mięso podsmażamy na oleju przez parę minut. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do podsmażonego mięsa. Całość smażymy jeszcze przez jakiś czas. Do podsmażonego mięsa dodajemy puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i doprawiamy całość ziołami, solą, pieprzem oraz cukrem brązowym. Wszystkie składniki ze sobą łączymy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 30 minut.
Przygotowanie beszamelu: do garnka wrzucamy masło i mąkę, oba składniki dokładnie ze sobą łączymy. Następnie dolewamy mleko i całość gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając (aby nie powstały grudki) do momentu aż zacznie nam beszamel gęstnieć a jego konsystencja będzie gładka. Beszamel doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki.

Lazanię przekładamy warstwami. Ścianki i dno naczynie żaroodporne lub prostokątnej formy do pieczenia smarujemy odrobiną masła. Na dno formy wykładamy odrobinę farszu (aby pierwsza warstwa makarony nam nie przywarła).
1. Warstwę makaronu.
2. Beszamel.
3. Mięsny farsz.
4. Warstwa makaronu.
5. Beszamel.
6. Mięsny farsz.
7. Warstwa makaronu.
8. Beszamel.
9. Tarty ser

Lazanie pieczemy pod przykryciem w 180ºC przez około 45 minut. Na 10 minut prze końcem czasu pieczenia  należy zdjąć przykrycie i zrumienić ser. Po upieczeniu lazania powinna przestygnąć około 10 minut.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.