Recent Posts
wtorek, 8 kwietnia 2014
Czekoladowa tarta z malinami
Autor:
Moje skromne wypieki i nie tylko...
Ta tarta to bomba kaloryczna ale jakże smaczna :). Mus czekoladowy na kruchym spodzie z ciastek
z dodatkiem świeżych kwaśno-słodkich malin.
Składniki:
1/2 szklanki roztopionego masła
1 i 1/4 szklanki czekoladowych groszków lub posiekanej gorzkiej czekolady
1 szklanka śmietany 30%
szczypta soli
3 szklanki świeżych malin
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
1 i 1/2 szklanki czekoladowych ciastek
Przygotowanie:
Ciastka miksujemy w blenderze i łączymy z masłem (konsystencja mokrego piasku). Gotową masę wykładamy na spód tarty o średnicy około 25 cm. Ciastkowy spód wkładamy na około 20 minut do lodówki, a po tym czasie lekko podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 175ºC przez około 10 minut.
1 szklankę malin należy zmiksować i przetrzeć przez sito do uzyskania gładkiego musu.
Śmietanę wlewamy do rondelka i lekko ją podgrzewamy. Ciepłą śmietaną zalewamy czekoladowe groszki i odstawiamy na 2 minuty bez mieszania. Po tym czasie dodajemy nasz mus malinowy i całość dokładnie ze sobą łączymy. Gotowy mus czekoladowy wylewamy na wystudzony spód i wkładamy do lodówki na kilka godzin aż się zsiądzie. Resztą malin dekorujemy wierzch tarty.
Smacznego!
Obsługiwane przez usługę Blogger.

0 komentarze:
Prześlij komentarz