Recent Posts

wtorek, 8 kwietnia 2014

Czekoladowa tarta z malinami


Ta tarta to bomba kaloryczna ale jakże smaczna :). Mus czekoladowy na kruchym spodzie z ciastek
z dodatkiem świeżych kwaśno-słodkich malin.

Składniki:
1/2 szklanki roztopionego masła
1 i 1/4 szklanki czekoladowych groszków lub posiekanej gorzkiej czekolady
1 szklanka śmietany 30%
szczypta soli
3 szklanki świeżych malin
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
1 i 1/2 szklanki czekoladowych ciastek

Przygotowanie:
Ciastka miksujemy w blenderze i łączymy z masłem (konsystencja mokrego piasku). Gotową masę wykładamy na spód tarty o średnicy około 25 cm. Ciastkowy spód wkładamy na około 20 minut do lodówki, a po tym czasie lekko podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 175ºC przez około 10 minut.
1 szklankę malin należy zmiksować i przetrzeć przez sito do uzyskania gładkiego musu.
Śmietanę wlewamy do rondelka i lekko ją podgrzewamy. Ciepłą śmietaną zalewamy czekoladowe groszki i odstawiamy na 2 minuty bez mieszania. Po tym czasie dodajemy nasz mus malinowy i całość dokładnie ze sobą łączymy. Gotowy mus czekoladowy wylewamy na wystudzony spód i wkładamy do lodówki na kilka godzin aż się zsiądzie. Resztą malin dekorujemy wierzch tarty.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.