Domowe Oponki serowe smak z dzieciństwa. Bardzo smaczne, miękkie oprószone cukrem pudrem mniam, mniam.
Składniki:
250 g białego sera (tłustego, półtłustego)
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Za pomocą łyżki lub miksera dokładnie łączymy ze sobą biały ser i jajka. Do masy dodajemy resztę suchych składników i wyrabiamy do momentu uzyskani jednolitej masy (ciasto może się lekko kleić). Gotowe ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i rozwałkowujemy na około 1cm grubości.
Za pomocą szklanki i kieliszka wykrawamy krążki.
Oponki należy smażyć w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 170-180ºC. Oponki powinny być zrumienione z obu stron oraz odsączone z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe oponki posypujemy obwicie cukrem pudrem.
Smacznego!

0 komentarze:
Prześlij komentarz