Recent Posts

środa, 11 grudnia 2013

Porzeczkowe Brownies


Coś dla łasuchów czekolady. Mocno czekoladowe Brownies z dodatkiem dżemu porzeczkowego.
W sam raz na zimowe wieczory z filiżanką kawy.
PS. Bez użycia miksera :).

Składniki:
115 g ciemnej czekolady około 54-60 %
113 g masła
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
3/4 szklanki dżemu z czerwonej porzeczki

cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Formę do pieczenia o średnicy 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę w raz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodajemy cukier, kakao i za pomocą rózgi łączymy składniki. Następnie do masy dodajemy ekstrakt waniliowy i po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy mąkę i sól.
Do przygotowanej formy wykładamy ciasto i wyrównujemy jego wierzch. Za pomocą łyżeczki na wierzch ciasta wykładamy porcje dżemu w niewielkich odstępach, a  następnie wykałaczką lub nożem łączymy dżem z ciastem (w prawo, lewo, góra, dół) tak aby powstał marmurkowy efekt.
Ciasto pieczemy około 30-35 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne.
Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.