Recent Posts
środa, 11 grudnia 2013
Porzeczkowe Brownies
Autor:
Moje skromne wypieki i nie tylko...
Coś dla łasuchów czekolady. Mocno czekoladowe Brownies z dodatkiem dżemu porzeczkowego.
W sam raz na zimowe wieczory z filiżanką kawy.
PS. Bez użycia miksera :).
Składniki:
115 g ciemnej czekolady około 54-60 %
113 g masła
2 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
3 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
3/4 szklanki dżemu z czerwonej porzeczki
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC. Formę do pieczenia o średnicy 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę w raz z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodajemy cukier, kakao i za pomocą rózgi łączymy składniki. Następnie do masy dodajemy ekstrakt waniliowy i po jednym jajku za każdym razem dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy mąkę i sól.
Do przygotowanej formy wykładamy ciasto i wyrównujemy jego wierzch. Za pomocą łyżeczki na wierzch ciasta wykładamy porcje dżemu w niewielkich odstępach, a następnie wykałaczką lub nożem łączymy dżem z ciastem (w prawo, lewo, góra, dół) tak aby powstał marmurkowy efekt.
Ciasto pieczemy około 30-35 minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne.
Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Obsługiwane przez usługę Blogger.

0 komentarze:
Prześlij komentarz