Recent Posts

wtorek, 24 grudnia 2013

Keks czekoladowy



Zawsze na Święta robiłam tradycyjny Keks z dużą ilością bakali. Na te Święta będzie ciemny Keks z nie wielką ilością bakali, a przepis pochodzi z książki Dorota Świątkowskiej "Moje wypieki".

Składniki:
120 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
125 g masła
2/3 szklanki cukru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 g czekolady gorzkiej (70% kakao), roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej
100 g suszonej śliwki, pokrojonej na małe kawałki
100 g orzechów włoskich, pokrojonych na małe kawałki
30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Dodatkowo
1/2 łyżki mąki do obtoczenia bakalii

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzewamy do 160ºC.

Mąkę, kakao, proszek przesiać i wymieszać ze sobą. Śliwki suszone, orzechy, skórkę pomarańczową wymieszać z pół łyżki mąki, do obtoczenia bakalii.
Masło ucieramy razem z cukrem na lekką, puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku, dalej ucierając na gładko. Dodajemy ekstrakt z wanilii i roztopioną czekoladę i łączymy.
Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z suchymi składnikami i całość wymieszać łyżką lub szpatułką (mieszając w jednym kierunku), do połączenia się składników. Dodać bakalie i wymieszać.

Ciasto przełożyć do formy keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ja piekłam w jednorazowej foremce aluminiowej.

Keks pieczemy około 75 minut w temperaturze 160ºC, po 40 minutach zwiększając temperaturę do 170ºC.
Piec do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.