Recent Posts
poniedziałek, 13 stycznia 2014
Fettuccine Alfredo z kurczakiem
Autor:
Moje skromne wypieki i nie tylko...
Coś dla makaroniarzy, szybki obiad w 30 minut. Fettuccine Alfredo to jedno z prostszych makaronowych dań w sosie śmietanowo-serowym z dodatkiem kurczaka.
Przepis na 2 osoby.
Składniki:
300 g makaronu fettuccine lub tagliatelle
1 cała pierś z kurczaka
4 łyżki masła
1 szklanka śmietany 30%
1 szklanka tartego sera typu parmezan, grana padano
sól, pieprz, suszony czosnek
Przygotowanie:
W osolonej wodzie ugotować makaron. Gotowy makaron odsączyć i odstawić na bok.
Pierś z kurczaka oczyści i rozbić, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Na średniej patelni roztapiamy masło i smażymy kurczaka z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy kurczaka i kroimy na kawałki, odstawiamy na bok.
Do tej samej patelni wlewamy śmietankę i gotujemy przez 5 minut, aż zredukuje swoją objętość. Następnie dodajemy tarty ser, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do gotowego sosu śmietanowo-serowego dodajemy wcześniej pokrojonego kurczaka i makaron. Wszystko dokładnie łączymy.
Smacznego!
Obsługiwane przez usługę Blogger.

0 komentarze:
Prześlij komentarz