Jak to zwykła babka piaskowa może stać się nie zwykła, mała wariacja kolorystyczna. Przepis pochodzi z rodzinnych zbiorów, lekko zmodyfikowany przeze mnie.
Składniki:
5 jaj (żółtka i białka osobno)
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła
3 łyżki oleju roślinnego
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
otarta skórka z cytryny
szczypta soli
1 łyżka kakao
barwniki spożywcze żółty i niebieski lub dowolny jaki lubicie
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Żółtka ubijamy z cukrem na puszysto. Obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy z żółtek. Wszystko dokładnie ze sobą łączymy.
W małym garnuszku roztapiamy masło. Nie przerywając ubijania gorące masło wlewamy do masy.
Na koniec dodajemy ekstrakt waniliowy, olej i otartą skórkę z cytryny.
W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubite białka dokładnie łączymy z masą za pomocą łyżki lub szpatułki.
Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do 2 dodajemy kolorowe barwniki, a do 3 kakao.
Formę do babki smarujemy masłem i na przemian wlewamy ciasto czekoladowe, żółte, niebieskie. Babkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170ºC przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego!

1 komentarze:
Pychotka
Prześlij komentarz