Recent Posts

środa, 11 grudnia 2013

Babka kawowa


Bardzo lubię kawę więc czemu jej nie dodać do ciasta. Proponuje mało słodką, pachnącą kawą Babkę kawową.

Składniki:
3/4 kostki margaryny
3 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
niepełna szklanka cukru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki mleka

cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Kawę zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka z cukrem ubijamy na puszysto. Do jajek dodajemy miękką margaryny i wystudzoną kawę. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie łączymy składniki.
Do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej mąką wykładamy gotowe ciasto. Babkę pieczemy około 40 minut. Po wystudzeniu babkę obficie posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.