Recent Posts

środa, 27 listopada 2013

Ciasto pomarańczowe


Aromatyczne, wilgotne ciasto z dodatkiem kandyzowanej skórki z pomarańczy oraz świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Przepis pochodzi ze strony http://www.malacukierenka.pl/.

Składniki:
200g miękkiego masła
 
3/4 szklanki cukru
4 jajka (żółtka i białka osobno)

1 łyżka octu
2 łyżki cukru waniliowego
 
aromat pomarańczowy  
2 szklanki mąki  
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  
60g kandyzowanej skórki pomarańczowej
 

Do nasączenia:
200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
 

Dekoracja:
3/4 szklanki cukru pudru  
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wrzątku
skórka pomarańczowa



Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC.
Masło ucieramy z połową cukru. Do masy stopniowo dodajemy po jednym żółtku, następnie ocet, cukier waniliowy, parę kropli aromatu pomarańczowego, wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać i razem z proszkiem do pieczenia wsypać do masy, dobrze wymieszać. W osobnej misce białka ubić na sztywno z pozostałą ilością cukru.
Do ciasta dodajemy skórkę pomarańczową i połowę białek, wymieszać. Dodać resztę białka i delikatnie wszystko ze sobą połączyć. 
Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach 25×30, piec w temperaturze 170-180ºC przez około 40 minut.
Upieczone ciasto po nakłuwać i nasączyć świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym, odstawić do ostygnięcia.

Do dekoracji:
Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Ciasto udekorować w dowolny sposób lukrem i posypać startą skórką pomarańczową lub kandyzowaną.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.