Nareszcie udało mi się zrobić ptysie :) Co prawda są to mini ptysie, ale od czegoś trzeba zacząć. Lekkie, pełne pysznej bitej śmietany domowe ptysie.
Składniki:
Ciasto parzone:
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
Przygotowanie:
W garnku zagotować wodę z masłem. Do gotującej się wodę stopniowo wsypujemy mąkę cały czas mieszając, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Ciasto należy pozostawić do wystygnięcia.
Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami, na gładką masę. Do worka cukierniczego lub szprycy nakładamy ciasto. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie okrągłe porcje ciasta w dość dużych odstępach.
Ptysie pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200ºC przez około 20 minut. Po upieczeniu ptysie należy wystudzić.
Bita śmietana:
500 ml śmietany kremówki 36%
3/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie:
Śmietanę wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Gotową bitą śmietanę napełniamy wystudzone ptysie.
Ptysie należy schłodzić.
Smacznego!

0 komentarze:
Prześlij komentarz