Po krótkiej nieobecności znów powracam tym razem z dość
ciekawym przepisem na Szarlotkę sypaną.
Przepis pochodzi z strony http://www.mojewypieki.com.
Składniki:
1 szklanka mąki
pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 i 1/2 kg jabłek,
najlepiej kwaśnych
cynamon (opcjonalnie)
3/4 kostki masła
(około 170 g najlepiej zmrożonego)
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, kaszę i proszek razem wymieszać. Podzielić na
3 części. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Spód tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do
pieczenia a boki wysmarować masłem.
Na dno formy wysypać pierwszą część suchych składników, na
nie równomiernie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek można oprószyć
cynamonem). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć resztę
jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią trzecią część suchych składników.
Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie
rozłożyć na wierzchu ciasta.
Piec w temperaturze 180oC przez około 60 minut.
Masło podczas pieczenia zacznie się topić i razem z sokiem z jabłek wszystkie
warstwy pięknie się połączą.
Smacznego!

0 komentarze:
Prześlij komentarz