Przeglądając Internet
w poszukiwaniu ciekawych przepisów napotkałam na Oczy carycy. Nazwa dość intrygująca, ciasto wygląda na skomplikowane,
lecz w brew pozorom bardzo łatwe jak wszystko na moim blogu :) .
Składniki:
Ciasto jasne:
6 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
6 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju
Przygotowanie: Ciasto jasne: białka
ubić z cukrem na sztywno. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać najlepiej szpatułka.
Ciasto ciemne: żółtka wraz z dwoma jajka i cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej.
Ciasto ciemne: żółtka wraz z dwoma jajka i cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej.
Na blachę o wymiarach około 23x33 cm wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec około 30-40 minut w 180oC.
Krem:
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 i 3/4 szklanka mleka
4 czubate łyżki cukru
1 kostka masła 200g
Ponadto:
Okrągłe biszkopty
2 galaretki czerwone
Pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy
Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i odstawić do schłodzenia.
Proszek budyniowy wymieszać z 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystudzenia od czasu do czasu mieszający żeby nie powstały grudki.
Do utartego masła stopniowo dodawać ostudzony budyń.
Upieczone ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Polewa:
1/3 kostki margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy tylko polewa zacznie się gotować zestawić z ognia i wystudzić.
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 i 3/4 szklanka mleka
4 czubate łyżki cukru
1 kostka masła 200g
Ponadto:
Okrągłe biszkopty
2 galaretki czerwone
Pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy
Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i odstawić do schłodzenia.
Proszek budyniowy wymieszać z 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystudzenia od czasu do czasu mieszający żeby nie powstały grudki.
Do utartego masła stopniowo dodawać ostudzony budyń.
Upieczone ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Polewa:
1/3 kostki margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy tylko polewa zacznie się gotować zestawić z ognia i wystudzić.
Smacznego!

0 komentarze:
Prześlij komentarz