Recent Posts

niedziela, 29 września 2013

Oczy Carycy




Przeglądając Internet w poszukiwaniu ciekawych przepisów napotkałam na Oczy carycy. Nazwa dość intrygująca, ciasto wygląda na skomplikowane, lecz w brew pozorom bardzo łatwe jak wszystko na moim blogu :) .

Składniki:
Ciasto jasne:
6 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szklanki oleju

Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szklanki oleju

Przygotowanie: Ciasto jasne: białka ubić  z cukrem na sztywno. Następnie dodać pozostałe składniki i delikatnie wymieszać najlepiej szpatułka.
Ciasto ciemne: żółtka wraz z dwoma jajka i cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. 
Na blachę o wymiarach około 23x33 cm wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec około 30-40 minut w 180oC.

Krem:
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 i 3/4 szklanka mleka
4 czubate łyżki cukru
1 kostka masła 200g

Ponadto:
Okrągłe biszkopty
2 galaretki czerwone
Pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy

Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i odstawić do schłodzenia.
Proszek budyniowy wymieszać z 3/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystudzenia od czasu do czasu mieszający żeby nie powstały grudki.
Do utartego masła stopniowo dodawać ostudzony budyń.

Upieczone ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

Polewa:
1/3 kostki margaryny
1 łyżka wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru

Przygotowanie:
Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy tylko polewa zacznie się gotować zestawić z ognia i wystudzić.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.