Recent Posts

niedziela, 29 września 2013

Kanapeczki ze szpinakiem



Coś na przekąskę, coś na imprezkę szybkie łatwe i przyjemne Ślimaczkowe kanapeczki ze szpinakiem.

Składniki:
Ciasto francuskie (ja użyłam gotowego)
Mały słoiczek pesto
Plastry szynki szwardzwaldzkiej
125 g świeżego szpinaku lub mrożonego
May słoiczek suszonych pomidorów
Tarty ser parmezan
Ząbek czosnku
1 jajko do posmarowania

Przygotowanie:
Pomidory odcedzić z zalewy i pokroić w drobną kostkę, szpinak przesmażyć na patelni z czosnkiem. Ciasto francuskie lekko rozwałkować, posmarować pesto (na cieście zostawić około pół centymetra wolnego miejsca z każdej strony do posmarowania jajkiem), dalej wyłożyć plastrami szynki, pomidorami, szpinakiem i posypać serem. Brzegi ciasta posmarować rozmąconym jajkiem. Ciasto zwijać z dwóch stron. Powstałe dwa ruloniki posmarować jakiem i złączyć. Kroić na 1 cm kawałki. Tak przygotowane kanapki wyłożyć na papier do pieczenia, posmarować wierzch jajkiem i piec w temperaturze 200oC około 20 minut do zrumienienia.

Smacznego!

1 komentarze:

Anonimowy pisze...

przepyszne były...poprosimy jeszcze dla odświeżenia smaku :-)

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.