Recent Posts

piątek, 4 października 2013

Omlet ze szpinakiem i serem gorgonzola


Na ten przepis trafiłam przeglądając stronę BBC-Food. Polecam tym, którzy uwielbiają jajka. Przepis lekko zmodyfikowany w oryginalnym są szparagi ja ich niestety nie lubię więc zostały zastąpione szpinakiem.
Przepis na 4 porcje.

Składniki:
2 małe cukinie
200g szpinaku w liściach (może być świeży lub mrożony)
8 dużych jaj
sól i pieprz
1 łyżka oliwy+oliwa do polania po upieczeniu na wierzch
1 ząbek czosnku
szczypiorek
100g sera gorgonzola (można użyć sera koziego)

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Cukinie pokroić w kostkę. Jajka rozbełtać w osobnej miseczce doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni o średnicy około 23 cm przesmażyć świeży szpinak na odrobinie oliwy i doprawić do smaku. Dodać pokrojoną cukinię i wyciśnięty ząbek czosnku, smażyć jeszcze kilka minut. Na patelnie wylać rozbełtane jajka posypać szczypiorkiem i rozłożyć kawałki sera gorgonzola. Omlet piec na wolnym ogniu do momentu, aż boki się zetną a wierzch będzie jeszcze płyny.
Kiedy jajka są lekko ścięte a wierz płynny zdejmujemy patelnię z ognia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Omlet w piekarniku pieczemy przez kilka minut aż wierzch stanie się lekko złoty.
Patelnie z plastikową rączką należy okleić folią aluminiową, aby zabezpieczyć ją przed stopieniem.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.