Recent Posts

czwartek, 17 października 2013

Sernik japoński


Inny od wszystkich ciężkich serników jakie jadłam do tej pory. Lekki, puszysty, mało słodki. Pełen pęcherzyków powietrza, a jego struktura przypomina piankę. Dobry sernik dla cukrzyków :).

Składniki:
228g serka kremowego ( ja użyłam serka typu Hej z wiaderka)
60g masła
200 ml mleka
6 jajek (żółtka i białka osobno)
140g cukru
60g mąki pszennej
20g mąki kukurydzianej

Przygotowani:
Rozgrzewamy piekarnik do 150ºC. Składniki do przygotowania tego ciasta powinny być w temp. pokojowej.
W kąpieli wodnej łączymy se sobą mleko, serek i masło do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawić do wystygnięcia. Od jajek oddzielamy osobno żółtka i białka. Do żółtek dodajemy 40g cukru. Wymieszać do połączenia. Przestudzoną masę serową łączymy z żółtkami i dokładnie mieszamy łopatką. Do tak przygotowanej masy serowej należy przesiać obie mąki (pszenną i kukurydzianą). Wymieszać do połączenia. Masa serowa nie powinna zawierać żadnych grudek, dlatego też polecam przelać ją jeszcze przez sitko, aby upewnić się że jest puszysta i kremowa.
W osobnej misce białka ubijamy z resztą cukru na sztywno. Ubite białka delikatnie łączymy z masą serową.

Sernik pieczemy w kąpieli wodnej. Do małej tortownicy owiniętej folią aluminiową z wierzchu, a wyłożoną papierem do pieczenia (dno i boki) w środku wylewamy ciasto. Kilkakrotnie tortownicą stukamy w blat aby pozbyć się niepotrzebnych bąbli powietrza. Tortownicę wkładamy do większej blaszki wypełnionej do połowy gorącą wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 150ºC 1 godzinę i 20 minut. Po upływie tego czasu piekarnik wyłączamy jednak ciasto pozostawiamy w środku przy nieco uchylonych drzwiczkach około 30-40 minut do całkowitego wystygnięcia.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.