Recent Posts
sobota, 19 października 2013
Chicken and Dumplings
Autor:
Moje skromne wypieki i nie tylko...
Chicken and Dumplings czyli w wolnym tłumaczeniu Kurczak z kluseczkami. Na chłodnie dni i wieczory rozgrzewająca zupa z kurczakiem i kluseczkami domowej roboty.
Składniki:
3 średnie marchewki
1 średnia cebula
3 łodygi selera naciowego
1 kg udźcy z kurczak bez skóry i kości
około 2 l wody
2 kostki rosołowe
1 szklanka mrożonego groszku
1/3 szklanki mąki
1/2 szklanki śmietanki 30%
1/2 szklanki białego wina
olej
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Udźce z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Tak przygotowanego kurczak podsmażyć na oleju. Wyjąć kurczaka. Do tego samego garnka wrzucamy pokrojoną marchew, cebulę i seler. Warzywa smażymy przez 7-8 minut na średnim ogniu. Po podsmażonych warzyw wrzucamy wcześniej usmażonego kurczaka zalewamy wszystko wodą dodajemy kostki rosołowe i wino. Całość gotujemy pod przykryciem około 45 minut. Na koniec dodajemy mrożony groszek i śmietankę gotując jeszcze przez kilka minut.
Kluseczki
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1/4 szklanki śmietany 30%
3 łyżki masła
1 łyżka proszku do pieczenia
sól, pieprz, natka pietruszki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą mieszając drewnianą łyżką. Używając łyżki do lodów lub dwóch łyżek stołowych formować kluseczki, które wrzucamy do gotującej się zupy. Kluski gotujemy prze 15 minut.
Smacznego!
Obsługiwane przez usługę Blogger.

0 komentarze:
Prześlij komentarz