Recent Posts
wtorek, 8 października 2013
Sernik z rosą
Autor:
Moje skromne wypieki i nie tylko...
Dziś proponuje lekki i puszysty Sernik z rosą. Uwielbiam to ciasto. Dzidziu dziękuje bardzo za przepis:).
Składniki:
Ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny
3 żółtka (białka do piany)
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
Masa serowa:
60 dkg białego sera (ja użyłam sera z kubełka 'Hej')
3 jajka
1 szklanka cukru
1 i 1/2 paczki budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru)
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 szklanki mleka
sok z 1 cytryny
Piana:
3 białka
1/2 szklanki cukru
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, żółtka oraz pokrojoną w kostkę margarynę. Wszystkie składniki dokładnie łączymy wyrabiając ciasto. Średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a jej spód wyklejamy przygotowanym ciastem.
Masa serowa:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodajemy biały ser, budyń, olej i wyciśnięty sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Pod koniec miksowania dodajemy mleko (bardzo ważna jest kolejność w dodawaniu składników).
Masa serowa jest bardzo płynna, ale nie należy się tym przerażać ciasto na 100% wyjdzie :).
Na przygotowany spód ciasta wylewamy masę serową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 35 minut.
Po upływie 35 minut ciasto wyciągamy z pieca i jego wierz smarujemy ubitą pianą z białek. Ciasto należy piec jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!
Obsługiwane przez usługę Blogger.

0 komentarze:
Prześlij komentarz