Coś na upalne dni. Lekki biszkopt, pianka i dżem brzoskwiniowy mniam mniam. Przepis mojej cioci serdecznie polecam.
Składniki:
Biszkopt
Biszkopt
6 jaj (żółtka i białka osobno)
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Masa piankowa
500 ml śmietanki 36%
1/2 szklanki cukru pudru
2 serki homogenizowane waniliowe
2 galaretki cytrynowe
Ponadto
Dżem brzoskwiniowy
Płatki migdałowe
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160oC termoobieg.
Osobno oddzielamy żółtka i białka, które ubijamy na sztywno.
Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy 2
budynie śmietankowe, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko ze sobą dokładnie
łączymy. Na koniec wlewamy 1 łyżkę octu. Wcześniej ubite białka należy
dokładnie połączyć z masą jajeczną.
Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę o średnicy około
26x21 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt należy przekroić na pół i zostawić do
całkowitego wystudzenia.
Masa piankowa: Galaretki należy rozrobić w 2 szklankach wody
i odstawić do lekkiego zastygnięcia.
W misce na sztywno ubijamy śmietankę 36%. Do śmietany dodajemy serki homogenizowane, cukier puder i wszystko dokładnie łączymy. Lekko ściągającą się galaretkę dodajemy do masy śmietanowej i dokładnie miksujemy.
W misce na sztywno ubijamy śmietankę 36%. Do śmietany dodajemy serki homogenizowane, cukier puder i wszystko dokładnie łączymy. Lekko ściągającą się galaretkę dodajemy do masy śmietanowej i dokładnie miksujemy.
Na dno blaszki wykładamy pierwszą połowę biszkoptu następnie
masę piankową i drugą część biszkoptu. Wierzch biszkoptu smarujemy dżem
brzoskwiniowy i posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto należy schodzić.
Smacznego!

0 komentarze:
Prześlij komentarz