Recent Posts

piątek, 12 lipca 2013

Mini sernik cytrynowy



Dziś coś lekko kwaskowego i wersji mini. Serdecznie wszystkim polecam. Szybko, łatwo a jaka przyjemność :). Przepis na 12-13 serniczków.

Składniki:
Spód
1 szklanka pokruszonych ciastek czekoladowych
4-5 łyżek masła

Masa serowa
454 g serka śmietankowego (może być twaróg, ale dwukrotnie zmielony)
130 g cukru
szczypta soli
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%

Krem cytrynowy
3 jajka
3/4 szklanki cukru
wyciśnięty sok z 1 dużej cytryny
4 łyżki masła
1 łyżka otartej skórki z cytryny

Papilotki to babeczek

Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Pokruszone ciastka czekoladowe łączymy z masłem do uzyskania mokrego piasku. 
Serek łączymy z cukrem i miksujemy do uzyskania puszystej masy. Dodajemy szczyptę soli, jajka, ekstrakt waniliowy i śmietanę wszystkie składniki dobrze ze sobą łączymy.
Na dno papilotek wykładamy ciastkowy spód i dobrze dociskamy, a następnie masę serową. Serniki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150oC i pieczemy około 18-22 minut.
Po upieczeniu serniki zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krem cytrynowy:
W osobnej miseczce łączymy ze sobą jajka, cukier i wyciśnięty sok z cytryny. Tak przygotowaną masę podgrzewamy w kąpieli wodnej. Masę do momentu zgęstnienia należy cały czas mieszać, aby nie powstały grudki (trwa to około 10 min). Krem powinien mieć konsystencje gęstej śmietany i temperaturę około 70oC.

Po uzyskaniu odpowiednie gęstości krem ściągamy z ognia i dodajemy do niego masło oraz otartą skórkę z cytryny. Całość należy ze sobą dokładnie połączyć. Wierzch kremu przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do przestygnięcia.

Na wystudzone serniki nakładamy krem cytrynowy i można się zajadać.
PS. Krem cytrynowy można przechowywać w lodówce do 10 dni.

Smacznego!

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Przepyszne, jadłam.

Anonimowy pisze...

Ciesze się że smakowało

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.