Sezon na świeże owoce, więc proponuje Kruche babeczki z krem i owocami. W sam raz do kawy i na upalne dni. Jako nadzienie do babeczek użyłam domowego kremu karpatkowego z przepisu mojej
Mamy.
Składniki:
Kruche ciasto
Kruche ciasto
250g mąki pszennej
100g zimnego masła
100g cukru pudru
2 jajka w temperaturze pokojowej
Szczypta soli
Krem karpatkowy:
1/2 litra mleka
100g masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160oC.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, jajka oraz
pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy (ciasto
jest dość rzadkie). Ciasto zawijamy w folie spożywczą i
wkładamy do lodówki na około 1 godz.
Posmarowane masłem foremki na babeczki należy wykleić schłodzonym ciastem. Babeczki pieczemy około 15-20 minut.
Posmarowane masłem foremki na babeczki należy wykleić schłodzonym ciastem. Babeczki pieczemy około 15-20 minut.
Krem karpatkowy: W
szklance mleka należy rozrobić obie mąki. Resztę mleka razem z cukrem i cukrem
waniliowym zagotowujemy. Do ciepłego
mleka po trochu dodajemy wcześnie przygotowaną masę mleczną dokładnie
mieszając, aby nie powstały grudki. Krem gotujemy na małym ogniu do momentu
zgęstnienia. Gotowy krem należy pozostawić do całkowitego wystudzenia.
100g masła ucieramy na puszystą masę. Wystudzony krem
partiami dodajemy do masła i dokładnie łączymy.
Na upieczone i wystudzone babeczki nakładamy krem karpatkowy
a następnie dowolne sezonowe owoce. Babeczki najlepiej smakują schłodzone.
Smacznego!

0 komentarze:
Prześlij komentarz