Recent Posts

piątek, 19 lipca 2013

Kruche babeczki z kremem i owocami





Sezon na świeże owoce, więc proponuje Kruche babeczki z krem i owocami. W sam raz do kawy i na upalne dni. Jako nadzienie do babeczek użyłam domowego kremu karpatkowego z przepisu mojej Mamy.

Składniki:
Kruche ciasto
250g mąki pszennej
100g zimnego masła
100g cukru pudru
2 jajka w temperaturze pokojowej
Szczypta soli

Krem karpatkowy:
1/2 litra mleka
100g masła
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 160oC.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, jajka oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy (ciasto jest dość rzadkie). Ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godz.
Posmarowane masłem foremki na babeczki należy wykleić schłodzonym ciastem. Babeczki pieczemy około 15-20 minut.

Krem karpatkowy: W szklance mleka należy rozrobić obie mąki. Resztę mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym zagotowujemy. Do ciepłego mleka po trochu dodajemy wcześnie przygotowaną masę mleczną dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Krem gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Gotowy krem należy pozostawić do całkowitego wystudzenia.
100g masła ucieramy na puszystą masę. Wystudzony krem partiami dodajemy do masła i dokładnie łączymy.

Na upieczone i wystudzone babeczki nakładamy krem karpatkowy a następnie dowolne sezonowe owoce. Babeczki najlepiej smakują schłodzone.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.