Recent Posts

piątek, 5 lipca 2013

Kruche babeczki z jabłkami


Przepis na Kruche babeczki z jabłkami zapożyczony ze strony http://domowe-wypieki.com i lekko zmodyfikowany.

Składniki:
Ciasto kruche:
120g masła
2 żółtka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
Nadzienie:
2 żółtka
1/4 szklanki cukru
1/8 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 jabłka

Piana:
3 białka
1/4 szklanki cukru

Dodatkowo:
50 g czekolady gorzkiej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche należy wymieszać w misce i zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i  włożyć do lodówki na około 30 minut.
Foremki na babeczki cienko smarujemy masłem i wykładamy schłodzonym ciastem. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy przez 10 minut.
Nadzienie: 
Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę i mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy no ciasta.
Na podpieczone babeczki łyżeczką nakładamy odrobinę roztopionej czekolady, a następnie nadzienie z jabłkami. Całość należy podpiec w  piekarniku w 180°C przez około 10-15 minut. Na upieczone babeczki wykładamy ubitą pianę z białek i podpiekamy jeszcze około 10 minut. 
Po wystudzeniu babeczki wyciągamy z foremek i gotowe.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.