Przepis na Kruche babeczki z jabłkami zapożyczony ze strony http://domowe-wypieki.com i lekko zmodyfikowany.
Składniki:
Ciasto kruche:
120g masła2 żółtka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru
Nadzienie:
2 żółtka1/4 szklanki cukru
1/8 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki śmietany kremówki
2 jabłka
Piana:
3 białka1/4 szklanki cukru
Dodatkowo:
50 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto kruche należy wymieszać w misce i zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 30
minut.
Foremki na babeczki cienko smarujemy masłem i wykładamy schłodzonym ciastem. Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i
pieczemy przez 10 minut.
Nadzienie:
Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej. Żółtka ucieramy z
cukrem, dodajemy śmietanę i mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy w kostkę i dodajemy no ciasta.
Na podpieczone babeczki łyżeczką
nakładamy odrobinę roztopionej czekolady, a następnie nadzienie z jabłkami.
Całość należy podpiec w piekarniku w 180°C przez około 10-15 minut. Na upieczone babeczki wykładamy ubitą pianę z białek i
podpiekamy jeszcze około 10 minut.
Po wystudzeniu babeczki wyciągamy z foremek i gotowe.
Smacznego!

0 komentarze:
Prześlij komentarz