Recent Posts

poniedziałek, 7 lipca 2014

Drożdżowiec z miski



Przepis z domowych zapisków mojej mamy. Do przygotowania tego ciasta używamy miski firmy Tupperware - http://www.tupperware.pl/produkty/dad695c2-53a7-490f-9055-a93c949b8f73, dzięki temu ciasto wychodzi wilgotne i puszyste. Ponieważ mamy sezon na czereśnie postanowiłam użyć ich do ciasta, ale bez owoców z samą kruszonką smakuje również wyśmienicie :).

Składniki:
1 szklanka mleka
6 żółtek
1/2 kostki masła roztopionego około 100 g
6 łyżek cukru
2 opakowania cukrów wanilinowych
1 łyżeczka soli
1/2 kg mąki pszennej
80 g świeżych drożdży

Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g zimnego masła
60 g cukru 

Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy zaczyn z drożdży. Do mniejszej miski wlewamy 1/2 szklanki lekko ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i drożdże. Całość dokładnie ze sobą łączymy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W misce Tupperware ucieramy na puszysto żółtka z 5 łyżkami cukru i cukrami wanilinowymi. Następnie dodajemy 1/2 szklanki mleka i wyrośnięte drożdże. Mąkę z solą przesiewamy przez sito i za pomocą łyżki lub szpatułki łączymy suche składniki z żółtkami. Na koniec dodajemy masło i wszystkie składniki dokładnie łączymy. Miskę przykrywamy, odsysamy powietrze i odstawiamy
w ciepłe miejsce. Kiedy pokrywka się otworzy należy ją ponownie zamknąć
i odessać powietrze (pokrywka powinna odskoczyć 3 razy).
Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 39,5x23,5 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wykładamy ulubione owoce i posypujemy całość kruszonką. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170ºC przez około 35 minut (do suchego patyczka).

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.