Soczyste kawałki kurczak w słodko-ostrym sosie pomarańczowym. Nie będzie ach i uch bo szkoda słów : ). Po prostu trzeba spróbować.
Autorem przepisu jest Laura Vitale, jednak przepis został prze zemnie lekko zmodyfikowany.
Składniki:
1 kg udźca z kurczaka (bez kości i skóry)
1 białko
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju do smażenia
Sos:
1 szklanka rosołu drobiowego
wyciśnięty sok z jednej pomarańczy oraz otarta z niej skórka
3 łyżki brązowego cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku (posiekany)
1/2 szklanki mrożonego groszku
szczypta ostrej papryki chilli
1 i 1/2 łyżki wody
1 łyżka mąki pszennej
Ponadto:
2 torebeczki białego ryżu
Przygotowanie:
Umytego i oczyszczonego kurczaka z kości i skóry kroimy w średnią kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy jedno białko oraz mąkę pszenną. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5 minut.
Kurczaka podsmażamy na oleju przez kilka minut. Dodajemy czosnek, chilli
i jeszcze chwilę smażymy. Następnie dodajemy szklankę rosołu, wymieszany sok z pomarańczy z sosem sojowym i brązowym cukrem. Całość dusimy na niewielkim ogniu tak długo aż płyn zredukuję się o połowę.
W między czasie można wstawić ryż. Po zredukowaniu się sosu dodajemy groszek i dusimy jeszcze parę minut. Na koniec dodajemy wymieszaną wodę
z mąką co spowoduje zagęszczenie sosu.
Kurczaka podajemy z ryżem.
Smacznego!
Recent Posts
poniedziałek, 28 lipca 2014
Obsługiwane przez usługę Blogger.

0 komentarze:
Prześlij komentarz