Recent Posts
wtorek, 15 lipca 2014
Sernikowa tarta jagodowa
Autor:
Moje skromne wypieki i nie tylko...
Sezon na jagody więc proponuje jagodową tarte na kruchym spodzie. W sam raz na upalne dni.
Składniki:
Na spód:
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1/2 szklanki zimnego masła
Nadzienie:
115 g serka kremowego
1/2 szklanki cukru
2 jajka
2/3 szklanki śmietany kremówki
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
170 g świeżych jagód lub mrożonych
Przygotowanie:
Spód: Formę do tarty o wymiarach 20-23 cm najlepiej z wyjmowanym dnem smarujemy masłem i odstawiamy na bok.
W misce łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy zimne masło i wyrabiamy do momentu uzyskania tzw. mokrego piasku.
Gotowym ciastem wyklejamy formę do tary. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w 220ºC prze około 13-15 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu spód pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Nadzienie: W mikserze ubijamy serek z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, kremówkę, ekstrakt waniliowy i otartą skórkę z cytry, całość dokładnie łączymy. Gotowe nadzienie wylewamy na upieczony wcześniej spód a na wierzch wykładamy owoce. Tartę zapiekamy w temperaturze 170-180ºC również na środkowym poziomie piekarnika przez 25-30 minut.
Upieczoną tarte pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Tartę wkładamy do lodówki na 3 godziny lub na całą noc.
Smacznego!
Obsługiwane przez usługę Blogger.

0 komentarze:
Prześlij komentarz