Aromatyczne, lekko wilgotne ciasto pomarańczowe z dodatkiem świeżej skórki z pomarańczy oraz pełne kawałków gorzkiej czekolady.
Składniki:
115 g masła
skórka otarta z 2 pomarańczy
1 szklanka cukru
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
100 ml maślanki
50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka posiekanej gorzkiej czekolady
Nasączenie:
50 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1/4 szklanki cukru
Polewa:
80 g margaryny
1 łyżka wody
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Masło wraz z cukrem ubijamy na puszysto. Do masy dodajemy jajka i otartą skórkę pomarańczową. Do osobnej misce mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól przesiewamy przez sito. Maślankę łączymy z sokiem pomarańczowym i ekstraktem waniliowym. Do wcześniej ubitej masy dodajemy porcjami suche składniki wraz z maślanką. Wszystko dokładnie łączymy.
Posiekaną czekoladę przesypujemy 1 łyżką mąki i dodajemy do ciasta. Czekoladę łączymy z ciastem już za pomocą szpatułki.
Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 20x30 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175ºC prze 30 minut.
Nasączenie: sok z pomarańczy podgrzewamy w rondelku do roztopienia cukru. Ciepłym syropem polewamy ciepłe ciasto. Ciasto pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Polewa: wszystkie składniki podgrzewamy w rondlu do momentu roztopienia się margaryny. Lekko przestudzoną polewą polewamy całe ciasto.
Smacznego!

0 komentarze:
Prześlij komentarz