Recent Posts

czwartek, 22 maja 2014

Tost + avocado


Chrupiący tost, gładkie puree z avocado a do tego rozpływające się jajko
w koszulce to moja propozycja na śniadanie lub szybką przekąskę.

Składniki:
tosty
1 avocado
sok z cytryny
sól i pieprz
natka pietruszki
koperek (opcjonalnie)
jajko

Przygotowanie:
Do miski wrzucamy miąższ z avocado, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Avocado dokładnie rozgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem
z cytryny (sok spowoduje że avocado nie zrobi się ciemne), całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanie jajka w koszulce:
Do niedużego garnuszka wlać do połowy wodę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień tak aby woda lekko bulgotała. Jajko wybić do małej miseczki. W garnku z wodą zamieszać drewnianą łyżką tak aby powstał wir.
Do wirującej wody delikatnie wylać jajko i gotować 3 minuty. Po ugotowaniu delikatnie wyjąć jajko i osączyć na ręczniku papierowym.

Opieczony tost posmarować puree z avocado, na nie położyć jajko i gotowe.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.