Recent Posts

poniedziałek, 10 lutego 2014

Tarta cytrynowa


Tarta na kruchym spodzie z kremowym cytrynowym nadzieniem pokryta delikatną pianką z bitej śmietany.

Składniki:
Spód
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
1/3 szklanki zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
szczypta soli

Nadzienie
140 g kremowego serka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki soku z cytryn (świeżo wyciśniętego około 2 cytryny)
otarta skórka z cytryny około 1 łyżki
2 jajka

Na wierzch 
1 szklanka śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru 

Przygotowanie:
Spód: Formę do tarty najlepiej z wyjmowanym dnem smarujemy masłem i odstawiamy na bok.
W misce łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy zimne masło i wyrabiamy do momentu uzyskania tzw. mokrego piasku.
Gotowym ciastem wyklejamy formę do tary. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 220ºC prze około 13-15 minut (do zrumienienia). Po upieczeniu spód pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Nadzienie: W mikserze ubijamy serek z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajka, sok z cytry oraz skórkę i wszystko dokładnie łączymy. Gotowe nadzienie wylewamy na upieczony wcześniej spód
i zapiekamy w temperaturze 170-180ºC również na najniższym poziomie piekarnika przez 25-30 minut. Upieczoną tarte pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Na wierzch tarty wykładamy ubitą śmietanę wraz cukrem pudrem. Tartę wkładamy do lodówki na 3 godziny lub na całą noc.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.