Recent Posts

środa, 26 lutego 2014

Pączki I


Lekkie i puszyste pączki z nadzieniem z powideł śliwkowych. Ciasto banalnie proste nie może się nie udać. Przepis pochodzi ze strony http://gotuj.skutecznie.tv. Przepis na 24 tradycyjnej wielkości pączki.

Składniki:
4 szklanki mąki
szczypta soli
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
100 g świeżych drożdży
1 szklanka mleka
100 g masła
1 kieliszek wódki

Ponadto:
Powidła
Olej do smażenia
Cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Żółtka razem z cukrem ucieramy na puszystą masę. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Kiedy mleko lekko przestygnie rozprowadzamy w nim drożdże. Do żółtek dodajemy mąkę, szczyptę soli, mleko z drożdżami oraz wódkę. Całość dokładnie ze sobą łączymy ucierając na puszystą masę (ja użyłam miksera można również za pomocą łyżki). Ciasto powinno mieć lekko luźną konsystencję. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu przez około 40 minut do 1 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószoną mąką stolnice i rozwałkowujemy na grubość około 1,5 cm. Szklanką wykrawamy kółka na środku kładziemy powidła i zlepiamy brzegi ciasta, lepiąc pączki.
Uformowane pączki należy pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Kiedy pączki podwoją swoją objętość smażymy je w głębokim tłuszczu rozgrzanym do 170- 180ºC. Pączki powinny być zrumienione z obu stron oraz odsączone z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.