Recent Posts

poniedziałek, 4 maja 2015

Karpatka


Kolejny przepis z domowego zeszytu mojej mamy Karpatka. Góry i doliny przełożone pysznym kremem budyniowym, niebo w gębie :). Pamiętam jak to ciasto często gościło zimą na naszym świątecznym stole.

Składniki:
Ciasto
1/2 kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek

Krem
1/2 litra mleka
1/2 kostki masła
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka extraktu waniliowego
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej 

Przygotowanie:
Ciasto
W małym garnku rozpuścić margarynę w wodzie, następnie wsypać mąkę
i wszystkie składniki zagotować ciągle mieszając. Gotową masę pozostawiamy do przestygnięcia. Do ciasta dodajemy proszek do pieczenia oraz jajka. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie części.
Na blaszkę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy 1 porcje ciasta. Ciasto dokładnie rozprowadzamy. Pieczemy
w temperaturze 180ºC około 20-30 minut. Z drugą porcją ciasta robimy tak samo. Upieczone ciasta odstawiamy na bok do wystygnięcia.

Krem
Pół szklanki mleka odlewamy do osobnego garnuszka i rozprowadzamy w nim obie mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i  extraktem waniliowym. Następnie do lekko gotującego się mleka wlewamy rozprowadzone mąki
i ciągle mieszając gotujemy do momentu aż masa zacznie gęstnieć. Gotową masę pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
W mikserze ucieramy masło. Do masła stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Całość dokładnie ze sobą łączymy.
Upieczone wcześniej 2 placki przekładamy kremem budyniowym. Ciasto należy schłodzić. Najlepiej smakuje następnego dnia.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.