Recent Posts

sobota, 23 maja 2015

Muffiny bananowo-czekoladowe


Muffiny z przepisu Nigelli Lawson. Proste i szybkie w przygotowaniu, mało słodkie z dodatkiem pysznej czekolady. Bez użycia miksera!

Składniki na 12 sztuk:
3 dojrzałe banany
125 ml oleju
2 jajka
1/2 szklanki cukru 
225 g mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ponadto:
Czekolada lub groszki czekoladowe 

Przygotowanie:
W misce za pomocą różczki jajka ucieramy z cukrem na puszysto. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao (najlepiej przesiać przez sitko), a na końcu olej. Całość dokładnie ze sobą łączymy. W osobnej misce banany rozgniatamy
i dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy.

Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami wykładamy równe porcje ciasta (ja używam do tego łyżki od lodów). Na wierzch każdej babeczki kładziemy po kilka kawałków drobno posiekanej czekolady lub groszki czekoladowe.

Muffiny pieczemy w 180 ºC przez około 25-30 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.