Małe co nie co do kawy. Lekkie kawowe serniczki z nutką advocatu i bitą śmietana posypane gorzkim kakao. Przepis pochodzi z książki "Moje Wypieki
i Desery na każdą okazję".
Na 12 sztuk.
Składniki:
100g czekoladowych ciastek
500g twarogu półtłustego (do serników)
2 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki 30%
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
2/3 szklanki cukru brązowego
1/4 szklanki cukru białego
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki ajerkoniaku (Advocat)
Ponadto:
300 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
kakao do posypania
Przygotowanie:
Ciastka mielimy w blenderze na proszek. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i dno każdej z nich wyłożyć równo ciastkami. Kremówkę podgrzewamy w garnku i dodajemy do niej kawę rozpuszczalną. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się kawy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Do misy miksera dodajemy twaróg, jajka i kremówkę z kawą. Wszystko ubijamy na gładko. Następnie dodajemy cukry, mąkę i ajerkoniak. Miksujemy do momentu aż składniki się połączą.
Gotową masą serową wypełniamy papilotki. Serniczki pieczemy w nagrzanym piekarniku w 170 ºC przez 30-40 minut. Upieczone serniki pozostawiamy
w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Serniki schładzamy w lodówce.
Schłodzone serniki dekorujemy bitą śmietaną (kremówkę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno) i posypujemy kakao.
Smacznego!

0 komentarze:
Prześlij komentarz