Recent Posts
środa, 11 lutego 2015
Kruche Faworki
Autor:
Moje skromne wypieki i nie tylko...
Na Tłusty Czwartek polecam przepyszne kruchutkie faworki posypane słodkim cukrem pudrem. Przepis zaczerpnięty z książki Siostry Marii.
Składniki:
500 g mąki pszennej
8 żółtek
50 g schłodzonego masła
3 łyżki gęstej śmietany 18 %
2 łyżki spirytusu lub wódki
szczypta soli
Ponadto:
Cukier puder do posypania
1 litr oleju do smażenia
Przygotowanie:
4 łyżki mąki odsypać do posypania stolnicy. Resztę mąki posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, sól i alkohol. Zagnieść ciasto rękami na jednolitą masę (ciasto dość ciężkawo się wyrabia, ale warto :)). Gotowe ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnice i rozwałkować dość cienko. Pokroić na paski
o szerokości około 4 cm, długość dowolna. Wycięty faworek nacinamy wzdłuż pośrodku i przewlekamy prze otwór.
Faworki smażymy na głębokim oleju rozgrzanym do 170-180ºC na złoty kolor. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Obsługiwane przez usługę Blogger.

1 komentarze:
Przepyszne pączki i faworki, naprawdę warto skorzystać z tych przepisów.
Dzidka
Prześlij komentarz