Recent Posts

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Pączki II


Kolejny przepis na przepyszne pączki domowej roboty tym razem z przepisów Siostry Marii.

Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1/2 szklanki mleka
100 gram masła
1/4 szklanki spirytusu lub wódki
2 jajka
4 żółtka
4 łyżki cukru

Ponad to:
tłuszcz do smażenia
lukier lub cukier puder
marmolada

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i 5 łyżek mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Całe jajka rozmącić z z żółtkami, dodać resztę cukru i ubić na parze na puszysto. Zdjąć z ognia nie przestając ubijać jeszcze przez chwilę.
Do misy miksera wsypujemy mąkę, wyrośnięte drożdże i jajka. Całość dokładnie ze sobą połączyć. Dodać roztopione i przestudzone masło i alkohol. Miksować tak długo aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, a ciasto stanie się gładkie.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę oproszoną mąką i rozwałkować na około 1,5 cm. Z ciasta wykrawać krążki. Pączki zanim trafią do smażenia muszą jeszcze troszkę podrosnąć :). Gotowe krążki na 30 min zostawiam do wyrośnięcia.
Pączki smażymy z obu stron na głębokim oleju  rozgrzanym do 180ºC na złoty kolor. Po usmażeniu pączki nadziewamy marmoladą. Polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.