Recent Posts

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Mini sernik z jabłkami


Propozycja w mniejszej wersji sernika z dodatkiem jabłek, chrupiącą kruszonką i domowej roboty karmelem.

Składniki: 
18 mini serników

Spód
10 herbatników (pokruszonych)
2 łyżki cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
6 łyżek roztopionego masła

Nadzienie
230 g serka typu mój ulubiony
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1/4 szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka extraktu waniliowego (opcjonalnie) 

Kruszonka
1/2 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki brązowego cukru
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/4 szklanki zimnego masła

Karmel
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
1/4 szklanka masła
1/2 szklanki śmietanki 30%
1/2 łyżeczki soli

Ponad to
3 nieduże jabłka
2 łyżki soku z cytryny
papilotki do babeczek

Przygotowanie:
Pokruszone herbatniki łączymy z cukrem, cynamonem i masłem do uzyskanie tzw. mokrego piasku. Jajka ubijamy z cukrem na puszysto. Dodajemy serek, śmietanę i extrakt. Całość dokładnie łączymy.
Obrane jabłka kroimy w niewielką kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny (odstawiamy na bok).

Na dno papilotek wykładamy spód z herbatników. Następnie do 3/4 pojemności wylewamy serkowe nadzienie. Pokrojone w kostkę jabłka i całość posypujemy kruszonką.

Karmel: do niewielkiego garnuszka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Całość zagotowujemy aż cukier się roztopi i nabierze złotego koloru. Następnie dodajemy masło, śmietankę i sól. Całość na niewielkim ogniu gotujemy przez 7-10 minut od czasu do czasu mieszając. Karmel należy schłodzić.

Serniki pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180ºC przez 23-25 minut
(aż nabiorą złotego koloru). Serniki pozostawiamy do przestygnięcia. Wierzch polewamy schłodzonym karmelem.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.