Recent Posts
wtorek, 14 października 2014
Apple pie (szarlotka)
Autor:
Moje skromne wypieki i nie tylko...
Typowo amerykańskie ciasto z dużą ilością jabłek na kruchym spodzie. Przepisów na Apple pie jest wiele ale myślę że ten również jest wart uwagi :).
Składniki:
Kruche ciasto
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
226 g zimnego masła
1/2 szklanki zimnej wody
Nadzienie
1 i 1/2 kg jabłek
1/4 szklanki białego cukru
1/4 szklanki brązowego cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
Ponadto
1 jajko
mąka do podsypania ciasta
Przygotowanie:
Kruche ciasto
Do miski wsypujemy mąkę, sól i cukier. Następnie dodajemy zimne masło i za pomocą noża lub siekaczki łączymy suche składniki z masłem. Stopniowo dodajemy zimną wodę i wyrabiamy około 1 minuty do połączenia się składników.
Ciasto dzielimy na pół, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Nadzienie
Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w talarki o grubości 0.5 cm. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, następnie dodajemy cukry, cynamon i mąkę. Całość dokładnie se sobą łączymy. Odstawiamy na parę minut aby puściły sok.
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Tartę o średnicy 20-23cm smarujemy masłem i odstawiamy na bok. Obydwie części kruchego ciasta należy rozwałkować na grubość około 2-3 mm. Pierwszą połówką kruchego ciasta wykładamy dno tarty. Na spód ciasta wykładamy jabłka i przykrywamy drugą połówka ciasta. Brzegi ciasta łączymy, a nadmiar wkładamy pod spód.
Górną warstwę ciasta należy naciąć na środku w 4 miejscach (ułatwi to ujście pary i ciasto nam nie wybuchnie). Gotową szarlotkę z wierzchu smarujemy rozmąconym jajkiem (można dodatkowo posypać cukrem aby uzyskać chrupiąca skórkę).
Pieczemy około 50 minut na złoty kolor. Najlepiej smakuje na ciepło :).
Smacznego!
Obsługiwane przez usługę Blogger.

0 komentarze:
Prześlij komentarz