Przyznam się, że nie przepadam za robieniem przekładanych ciast ponieważ są zbyt pracochłonne i za zwyczaj mi się nie chce. Oczywiście to żadna wymówka :). Jednakże muszę stwierdzić, że od czasu do czasu warto poświęcić chwilkę
i upiec takie cudo jak to :). Przepis lekko zmodyfikowany, a pochodzi ze strony www.mojewypieki.com.
Składniki:
Na biszkopt:
6 jaj (żółtka i białka osobno)
1 szklanka cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Na bezę makowo-kokosową:
210 g cukru
3/4 szklanki maku (suchego)
100 g wiórków kokosowych
6 białek
Na krem budyniowy:
370 ml mleka
250 g masła, w temperaturze pokojowej
6 żółtek
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
Polewa czekoladowa:
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
5 łyżek śmietany kremówki
Ponadto:
mały słoiczek dżemu brzoskwiniowego
okrągłe biszkopty
125 ml białego wina półsłodkiego
rodzynki
Przygotowanie:
1. Biszkopt.
Piekarnik nagrzać do 160oC termoobieg.
Osobno oddzielamy żółtka i białka, które ubijamy na sztywno.
Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy 2
budynie śmietankowe, mąkę i proszek do pieczenia, wszystko ze sobą dokładnie
łączymy. Na koniec wlewamy 1 łyżkę octu. Wcześniej ubite białka należy
dokładnie połączyć z masą jajeczną.
Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę o średnicy około
26x21 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30 minut.
Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy do
całkowitego wystudzenia.
2. Beza makowo-kokosowa.
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier dalej ubijając. Do ubitej piany wsypujemy wiórki oraz mak. Całość delikatnie należy wymieszać za pomocą szpatułki.
Ciasto wylewamy na blaszkę o średnicy około
26x21 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170oC przez 40
minut.
3. Krem budyniowy.
Około 120 ml mleka wymieszać z żółtkami, cukrem, budyniem i mąką. Pozostałe
mleko zagotować, wlać do niego wcześniej wymieszane mleko
z żółtkami i mieszając, zagotować. Masę budyniową należy wystudzić.
z żółtkami i mieszając, zagotować. Masę budyniową należy wystudzić.
Masło ucieramy z ostudzonym budyniem na gładko (w razie pojawienia się grudek masę można przetrzeć przez sito).
4. Polewa czekoladowa.
W małym garnuszku roztapiamy masło. Dodajemy cukier, kakao i śmietanę kremówkę. Całość zagotowujemy do połączenia się składników.
Wykonanie ciasta:
Ostudzony biszkopt smarujemy dżemem brzoskwiniowym. Na wierzch kładziemy bezę makowo-kokosową. Bezę smarujemy kremem budyniowym,
a na wierzchu układamy nasączone biszkopty w winie. Każdy biszkopt dekorujemy rodzynkami i całość polewamy polewą czekoladową.
a na wierzchu układamy nasączone biszkopty w winie. Każdy biszkopt dekorujemy rodzynkami i całość polewamy polewą czekoladową.
Smacznego!
0 komentarze:
Prześlij komentarz