Recent Posts

poniedziałek, 1 września 2014

Szarlotka dietetyczna


Przepis z domowego zeszytu mamy. Szybka szarlotka na każdą okazję nie za słodka z dużą ilością jabłek. Najlepiej smakuje na ciepło.

Składniki:
1 kg jabłek (kosztela, szara reneta, antonówka)
4 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 170ºC.
Na dno blaszki o wymiarach około 20 x 30 cm i wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy jabłka pokrojone w 0.5 cm talarki. Jajka łączymy
z cukrem i ucieramy na puszysto. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito i dodajemy do ubitych jajek. Całość dokładnie łączymy i gotową masę wylewamy na jabłka. Wyrównujemy wierzch i wkładamy do pieca. Szarlotkę pieczmy około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Wierzch szarlotki posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.