Recent Posts

poniedziałek, 1 września 2014

Domowa pizza


Jedna z najlepszych domowych pizz jakie robiłam i jadłam. Cienkie i chrupiące ciasto z domowym sosem pomidorowym i ulubionymi składnikami. Czy potraficie się jej oprzeć ? :). Przepis zaczerpnięty ze strony Laura In The Kitchen.

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/3 szklanki ciepłej wody
1 paczka suchych drożdży

Sos pomidorowy (bez gotowania):
1 puszka pomidorów pure
szczypta oregano
szczypta bazylii
szczypta suszonego czosnku
sól i pieprz

Składniki pizzy:
szynka parmeńska
salami
oliwki
starty ser

Przygotowanie:
Z tej ilości składników wyjdą dwie pizze o średnicy 31 cm (ciasto nadaje się również do mrożenia).
Ja aby przygotować ciasto użyłam miksera z końcówką do ciasta drożdżowego. Do ciepłej wody wsypujemy suche drożdże i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę (przesianą przez sito), sól, cukier i oliwę z oliwek. Następnie wyrośnięte drożdże i na wolnych obrotach miksera wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Sos pomidorowy:  
Puszkę pomidorów przekładamy do miski i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Sos można przechowywać w zamkniętym pudełku przez tydzień w lodówce.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Ciasto i blat podsypujemy odrobiną mąki i formułujemy na kształt pizzy. Dno pizzy smarujemy sosem, na sos układamy ulubione składniki i całość posypujemy startym serem.
Pizze pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220ºC na najniższej półce piekarnika przez około 20 minut (do lekkiego zrumienienia).

Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Obsługiwane przez usługę Blogger.