Na to cudo natrafiłam całkiem niedawno przeglądając Internet. Wyglądało na dość skomplikowane dzieło sztuki, jednak to tylko pozory :). Słodki pleciony chlebek z najlepszą na świecie nutellą. Znajomi na pewno pomyślą, że kupiliście go w sklepie :).
Składniki:
450 g mąki pszennej
180 ml mleka
2 żółtka
8 g suchych drożdży
2 łyżki masła ( w temp. pokojowej)
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
około 1 szklanki nutelli
Przygotowanie:
Do ciepłego mleka wsypujemy suche drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka, masło oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy ręcznie około 10 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każde placek należy rozwałkować na grubość 2-3 mm. Pierwszy rozwałkowany placek kładziemy na papierze do pieczenia, a pod spodu papieru dno tortownicy o średnicy 27 cm, która wyznaczy nam obszar do smarowania.
3 placki smarujemy nutellą. Nadmiar ciasta odkrawamy i zaczynamy formowanie gwiazdy.
Za pomocą szklanki wyznaczam środek ciasta. Ciasto dzielimy na 16 równych części.
Gotowe ciasto smarujemy pozostałym białkiem z jajek i pieczemy
w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 15-20 minut.
Smacznego!


0 komentarze:
Prześlij komentarz